Terpkerkje nagebouwd in atrium Natuurmuseum Fryslân

Expositie Goddelijk Groen over natuur rondom kerken

Op 5 juni opent een bijzondere expositie in Natuurmuseum Fryslân: Goddelijk Groen. In het atrium van het museum in Leeuwarden verrijst een enorme kerk op een terp.

De kerk zal er deels in goede staat uitzien en deels als ruïne. In de kerk zullen dieren en planten te vinden zijn die normaal in en buiten kerken voorkomen. Kinderen kunnen in de toren van de kerk klimmen. In een andere zaal zal tijdens de tentoonstelling veel informatie te vinden zijn over de natuur in en om Friese kerken. Ook wordt een kerkinterieur nagebouwd, inclusief kerkbanken, waar het werk van samenwerkingspartner Stichting Alde Fryske Tsjerken centraal staat.

Alle bezoekers van de tentoonstelling krijgen een uitnodiging om ook tien Friese ‘satellietkerken’, met eveneens exposities over kerk en natuur, te bezoeken.

Bouwers slaan handen ineen

Drie bouwbedrijven slaan de handen ineen om de kerk/ruïne te bouwen: Bouwbedrijf Dijkstra de Graaf bv, Bouwbedrijf van der Werff en Bouw- en Restauratiebedrijf Sytse Douwe van der Vegt bv. Ook Sijperda Steigerbouw heeft zijn diensten aangeboden. Waar deze bedrijven normaal elkaars concurrent zijn bij aanbestedingen, besloten ze enthousiast juist samen aan de slag te gaan met dit project. De bouwers stellen menskracht, materialen en expertise beschikbaar en zullen de bouw van terp en kerk geheel voor hun rekening nemen! Op 28 april startte de bouw.

Meer info?