Veelgestelde vragen

 


Wat zijn terpen en wierden?

Terpen en wierden betekenen hetzelfde: door de mens opgeworpen heuvels om zich te beschermen tegen hoog water. Terp is een Fries woord. In Groningen zegt men wierde en in Noord-Holland werf. De eerste terpen en wierden werden gebouwd rond 500 voor Christus. Als snel volgende er meer. Er ontstond een sliert aan vluchtheuvels die zich uitstrekte van België tot in Denemarken.

Veel van de vluchtheuvels veranderden in de loop der tijd in woonheuvels, waarop soms complete dorpen werden gebouwd. In Groningen en Friesland in totaal een kleine 1200, waarvan 955 in Friesland en 235 in Groningen. De komst van dijken omstreeks 1200 stopte de aanleg van nieuwe exemplaren. In de 19de eeuw waren er nog 867 terpen over in beide provincies, waarna vele werden afgegraven vanwege hun vruchtbare grond.


Waarvoor dient dit project?

Het project Terpen- en wierdenland: in een verhaal in ontwikkeling haalt het verhaal van een eeuwenoud landschap boven water. Wanneer het verhaal bekend is, kan het worden ingezet. Enerzijds om de kenmerkende landschapsstructuren te behouden en versterken doordat bij toekomstige ontwikkelingen rekening kan worden gehouden met de karakteristieken van een terp of wierde. En anderzijds om bewoners en bezoekers te interesseren voor de geschiedenis van dit bijzondere gebied en als bouwstenen voor regiomarketing en recreatieve ontwikkelingen. Meer info op de pagina ‘Het project’.


Hoe kan ik een bijdrage leveren?

Bent u enthousiast geworden? Doe dan mee met Terpen- en wierdenland, een verhaal in ontwikkeling! Dat kan op verschillende manieren. Lees ze op de pagina ‘Meedoen’.